Saturday, July 22, 2006

kek gula hangus a.k.a kek caramel


Kek ni sedap, tak muak, mudah dan cepat disediakan. Sesuai untuk mereka yang sibuk.

2 cwn Gula
2 cwn air

4 Telur
¾ cawan minyak
2 cwn Tepung
1 sudu kecil Soda bicarbonate
2 sudu besar Susu tepung

Cara:
Panaskan air dan gula dalam 2 periuk yang berbeza,
Apabila gula cair dan perang, masukkan air yang telah menggelegak sedikit demi sedikit. Kacau hingga semua gula hancur. Sejukkan.
(Tips: boleh buat banyak2 sekali masak untuk beberapa kek dan simpan dalam peti sejuk. Kat luar peti sejuk pun tak apa. Tahan lama.)

Masukkan telur, minyak, tepung gandum, susu tepung, bicarbonate ke dalam bekas. Dah masuk semua ikut turutan baru kacau hingga sebati.
(Tips: kalau banyak kacau in between kek akan jaid banyak buih a.k.a jadi span rather then sarang semut.)

Masukkan air gula hangus sedikit demi sedikit, kacau.
(Tips: mesti masukkan masa dah sejuk. kalau panas2 masukkan jadi span jugak - x jd lubang2 sampai atas.)
Minyakkan periuk non-stick kedap udara, eg, TEFAL. (yang boleh buat bakar kuih).

Tapis adunan ke dalam periuk tadi. Bakar atas dapur dengan api yang paling kecil.
(Tips: klau bakar dalam oven kena yang api bawah, kalau api tepi, nanti lubang dia jadi herot berot.Sebab lubang terbentuk dari buih yang naik kerana api.)

Tips lagi: Kek yang menjadi akan berlubang2 dari bawah sampai atas. Macam lubang semut. Kek yang tak jadi akan jadi macam kek span.

Note: Tips2 di atas adalah hasil eksperimen2 buat kek tak jadi hingga menghasilkan rekod camne nak buat kek ni bagi jadi cam span (tak jadi sarang semut. hehe...)

Thursday, July 20, 2006

Banana Split

Bila pergi St Andrews kami selalu berkunjung ke kedai Aiskrim. Antara yang saya teringin nak rasa ialah Banana Split.
Tapi tak berjaya lagi. So, suatu hari saya buat sendiri kat rumah.
Makanan ni bila dihias, rasanya memang lagi sedap la.

Thursday, July 13, 2006

TELUR BERSAYUR

Bagaimana nak goreng telur tak bagi pecah? Selalu surrender bab goreng telur. Last2 buat scramble egg aje. Akhirnya saya jumpa teknik goreng telur yang besar tapi tak pecah.

Bahan:
4 biji telur
½ biji bawang besar
Sedikit serbuk lada sulah atau cili dipotong2
Sedikit garam
Tomato buah

Cara:
Masukkan telur, bawang, garam dan lada sulah ke dalam mangkuk. Pukul sedikit dengan garfu. Panaskan minyak dalam kuali rata (bukan melengkung). Tuangkan bancuhan. Susun tomato yang telah dipotong-potong di atas telur. Idak menitik atas tangan at
Ambil satu pinggan yang boleh muat telur telangkupkan atas telur. Balikkan kuali di tempat yang selamat. Pastikan minyak tidak menitik atas tangan atau merata2.
Masukkan balik telur tadi ke dalam kuali. Dengan bahagian atas ke bawah. Setelah masak, balikkan semula kuali dengan pinggan tadidan masukkan telur ke dalam pinggan untuk dihidang.

Tomato yang digoreng di atas telur tersebut sangat sedap. Nak tambah sayur2 lain pun boleh juga. Cendawan, Putik jagung dll.


Tips:
1. Pukul telur mesti dengan garfu. Kalau dengan sudu kembang kurang elok.
2. Susun sayur sebaik sahaja tuang telur dalam kuali supaya sayur boleh tenggelam dalam telur yang masih cair. Jika tidak sayur tidak melekat.

Lihat juga ommelette egg