Monday, September 04, 2006

resepi acar buah kakak iparku

A- (rendam dlm cuka, gula, garam semalan)
bawang merah
bawang putih
halia (potong nipis)

B-
1. panaskan minyak banyak
2. tumis jintan, biji sawi,
3. then tumis bawang merah (dimayang), halia (mayang halus), cili boh(banyak)
4. masukkan gula (utk jadikan warna dia hitam), garam
5. goreng lama smpai masak (terutama cili)
6. masukkan bahan A dgn air rendaman skali
7. masak lagi
8. masukkan buah2 pilihan hati anda, kismis pon blh
* bila dh masuk buah, kalu rs2 mcm cili yg tumis td tak cukup mengcover buah tu, tumis asing then tambahkan
* kismis ditumbuk blh ditambah utk pekatkan


Acar buah masakan kakak ipar ni yang tersedap pernah saya makan.
Tapi kalau saya yang masak tak tahu la sama ke tak kan. Tapi kena cubalah.

No comments: